UE va sprijini Ucraina sa treaca iarna fără energie electrică

retea energie

Liderii UE vor discuta măsuri pentru a ajuta în continuare Ucraina să se pregătească pentru o iarna dificila în timp ce rușii continuă să distrugă infrastructura civilă critică a tarii.

„Putin continuă să bombardeze Ucraina. Putin continuă să încerce să facă din Ucraina o gaură neagră – fără lumină, fără electricitate, fără încălzire, pentru a-i lasa pe ucraineni în întuneric și în frig. Așadar, trebuie să continuăm sprijinul nostru, oferind mai multe materiale pentru ca ucrainenii să facă față iernii fără electricitate. Aceasta înseamnă o mulțime de lucruri: de la aparate electrice, la tot ceea ce este necesar pentru a trece iarna fără electricitate. Este greu de imaginat, dar este ceea ce se va întâmpla. Așadar, și astăzi vom privi războiul din Ucraina din perspectiva crizei umanitare”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, înaintea reuniunii Consiliului miniștrilor afacerilor externe de la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, miniștrii vor analiza situația din Ucraina și Afganistan, însă discuția se va axa în principal pe situația din Africa și pe dezvoltarea relațiilor dintre UE și Uniunea Africană.

UE, prin intermediul mecanismului de protecție civilă, a început să ofere asistență Ucrainei, inclusiv generatoare de energie electrică, echipamente pentru repararea și restabilirea rețelelor electrice, corturi izolate, saci de dormit și alte ajutoare umanitare.