UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei

ue

Uniunea Europeană va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite The Guardian.

Într-o declarație video, ea a spus: „Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucea. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent.

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru agresiunea împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei.

„Suntem gata să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată.

„De asemenea, Rusia trebuie să plătească financiar pentru devastarea pe care a provocat-o. Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și pentru costurile de reconstrucție a țării.”

Ea propune ca UE să pună sechestru pe banii rușilor din Europa, să-i investească și să-i folosească pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

„Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite”, a spus ea.

Rusia a negat că a vizat civili și a declarat că nu a comis crime de război, în ciuda dovezilor privind un masacru la Bucea. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 400 de crime de război au fost comise în Herson în timpul ocupării orașului.