UE se pregateste de recesiunea de iarna in timp ce razboiul din Ucraina si sanctiunile lovesc puternic in economie

ue-738x423

Comisia Europeană se așteaptă la contractarea economiei din zona UE în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului 2023, ceea ce echivalează cu o recesiune tehnică. O creștere pozitivă este prognozata de abia în primăvara anului viitor.

Previziunile de creștere pentru 2023 au fost reduse la 0,3% atât în UE, cât și în zona euro, o reducere de peste un punct procentual față de estimările anterioare din iulie. Retrogradarea este în principal consecința războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a exacerbat criza energetică și a dus la creșterea inflației, precum și la înăsprirea condițiilor financiare și la afectarea încrederii mediului de afaceri.

„Ne apropiem de sfârșitul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului peste continentul nostru”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. „Creșterea prețurilor la energie și inflația galopantă își pun acum amprenta și ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă atât din punct de vedere social, cât și economic”, a mai spus el.

În prezent, se așteaptă ca trei țări să înregistreze o creștere negativă in 2023: Germania, cu 0,6%, Letonia, cu 0,3%, și Suedia, cu 0,6%.

Doar patru țări sunt așteptate să înregistreze o creștere de peste un procent, Irlanda, Malta, România și Bulgaria, restul fiind la un procent sau mai puțin.

Între timp, așteptările privind PIB-ul pentru acest an au fost majorate la 3,2% în blocul monedei unice și la 3,3% pentru UE în ansamblu, de la 2,6 și 2,7% anterior, în mare parte datorită performanțelor solide din sectorul serviciilor, consumatorii grăbindu-se să cheltuiască economiile pandemice reprimate.

Executivul UE a oferit, de asemenea, prima sa prognoză pentru 2024, care prevede o revenire a creșterii în bloc cu 1,5% în zona euro și 1,6% în UE.

Comisia se așteaptă, de asemenea, ca inflația să rămână mai mult timp la un nivel mai ridicat, de 8,5% în zona euro în acest an și de 6,1%.

În mod similar, în UE se așteaptă acum ca prețurile să crească cu 9,3% în ritm anual și să se mențină la un nivel ridicat de 7% în 2023 – față de 8,3% și 4,6% anterior.

Creșterea ocupării forței de muncă se va opri, de asemenea, în 2023, inversând o tendință care a dus ocuparea forței de muncă în blocul comunitar la niveluri record după pandemie. Șomajul va înregistra o creștere până la 7,2% în zona euro și 6,5% în UE în 2023.