UE propune interzicerea vânzării produselor din tutun încălzit cu aromă

Poza-Vap-RHR

Comisia Europeană a propus interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu aromă, în eforturile sale de combatere a cancerului.

Interdicția ar acoperi doar articolele care furnizează tutun încălzit, cunoscute și sub denumirea de țigări încălzite, și nu va afecta țigările electronice sau alte produse care conțin doar nicotină și produc vapori.

Țigările încălzite sunt adesea văzute ca o alternativă la alte produse din tutun, deoarece temperatura mai scăzută la care funcționează dispozitivele tip stilou le permite să nu ardă tutunul sau să producă fum atunci când sunt utilizate. 

Cu toate acestea, ele nu vin fără riscurile grave pentru sănătate asociate consumului de tutun.

Un studiu recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci țări membre, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din vânzările totale de produse din tutun în întreaga regiune.

„Cu 9 din 10 cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și pentru a salva vieți”, a declarat Comisarul UE pentru sănătate și alimentație, Stella Kyriakides.

Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în bloc, cu aproximativ 1,3 milioane de decese prin cancer și 3,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.

Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancer la un moment dat în viața lor, cu un impact economic anual estimat la aproximativ 100 de miliarde EUR.

Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populație folosește tutun până în 2040