UE pregătește un contraatac împotriva băncilor americane pentru mega-tarifele lui Trump

Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front de luptă în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii.
UE pregătește un contraatac împotriva băncilor americane pentru mega-tarifele lui Trump
„Ziua Eliberării”, așa cum a numit-o Trump, va marca cea mai mare escaladare a războiului comercial pe care l-a lansat pentru prima dată împotriva Canadei, Mexicului și Chinei. Au urmat în curând tarife universale pentru oțel și aluminiu și apoi pentru mașini – punând sarcina Comisiei Europene, executivul UE, să apere interesele economice ale blocului de 27 de membri.
Bruxelles-ul a jucat până acum după regulile tradiționale ale războiului comercial, potrivind tarifele mai largi ale lui Trump asupra metalelor industriale cu taxe echivalente pentru mărci americane emblematice precum Harley-Davidson.
Acum, în timp ce Washingtonul amenință că va pedepsi în continuare UE, nu numai pentru tarifele sale existente, ci și pentru ceea ce vede ca fiind bariere netarifare, cum ar fi reglementările sale tehnologice , Bruxelles-ul se pregătește să crească.
În țintirea serviciilor din SUA, Bruxelles-ul s-ar putea gândi la bănci de tip bulge-bracket precum JP Morgan sau Bank of America, sau jucători din tehnologie precum rețeaua socială X a lui Elon Musk, gigantul de căutare Google sau Amazon, cel mai mare retailer online din lume.
„Cu siguranță nu excludem un răspuns mai mare, un răspuns mai bun și un răspuns și mai creativ prin servicii, prin drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat reporterilor un înalt oficial al Uniunii Europene la mijlocul lunii martie.
„Toate aceste opțiuni sunt pe masă astăzi.”
UE este un exportator net de automobile, produse farmaceutice și alimente în SUA, dar este un importator net de servicii – și asta îi conferă mai multă pârghie într-o dispută comercială. UE se bucură de un excedent total de doar 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 3% din cele 1,7 trilioane de dolari din comerțul transatlantic anual.
“Giantii tehnologici americani, industria financiară și companiile farmaceutice au rădăcini adânci în Europa. Împingeți prea departe, iar Bruxelles-ul ar putea strânge șuruburile: taxe digitale pe Silicon Valley, cleme de reglementare pe Wall Street sau taxe pe exporturile de produse farmaceutice din SUA”, a spus Tobias Gehrke, coleg senior în politici la Consiliul European pentru Relații Externe.
În ringul războiului său comercial cu Trump, executivul UE a luptat până acum în aceeași categorie de greutate: lovitură cu lovitură.
După ce Washington a impus tarife noi și mai largi la importurile de oțel și aluminiu la mijlocul lunii martie, Comisia este gata să răspundă în natură prin atingerea de 26 de miliarde de euro în exporturile de mărfuri din SUA. După consultări dificile cu guvernele și întreprinderile UE, Bruxelles-ul ar trebui să propună acele liste de tarife.
Chestia este că există doar atâtea bunuri pe care le poți lovi când paguba este atât de mare.
„Dacă Trump impune tarife reciproce, intrăm într-un joc cu totul nou”, a spus un diplomat UE, căruia i-a fost acordat anonimatul.
Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.