UE limitează importurile de păsări de curte și cereale din Ucraina pentru a-i liniști pe fermieri

Statele membre ale UE și parlamentarii au ajuns miercuri la un acord pentru a limita importurile scutite de taxe vamale ale unor cereale ucrainene, care au fost permise în urma invaziei Rusiei, dar au atras proteste acerbe din partea fermierilor din bloc.

Acordul reînnoiește pentru un an scutirea tarifară acordată în 2022, dar adaugă ovăzul – precum și ouă, carne de pasăre și zahăr – pe lista produselor cu „garanții” de import care împiedică importurile ieftine să inunde piața.

Grâul și orzul nu vor fi adăugate pe lista de protecție. Regulamentul „prevede o frână de urgență pentru păsări de curte, ouă și zahăr”, precum și „ovăz, porumb, crupe și miere”, a spus Parlamentul European într-un comunicat de presă.

Blocul celor 27 de națiuni a renunțat la tarifarea importurilor ucrainene în încercarea de a menține economia Ucrainei pe linia de plutire. La doi ani de la începutul conflictului, fermierii din UE se plâng că sunt subminați de importurile mai ieftine de la producătorii ucraineni, care nu sunt supuși unor reguli mai stricte ale UE, de exemplu, privind bunăstarea animalelor, problema care alimentează proteste furioase în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *