UE înființează primul stoc pentru a răspunde la urgențele chimice și nucleare 

dezintegrare radioactiva

Uniunea Europeană își intensifică pregătirea pentru posibile urgențe chimice și nucleare, pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei se apropie de un an, cu un stoc de articole care urmează să fie înființat în Finlanda.

Un total de 242 de milioane de euro au fost alocați Finlandei de către Comisia Europeană pentru a crea prima rezervă strategică a blocului împotriva amenințărilor chimice, radiologice și nucleare (CBRN) pentru a fi utilizată de toate statele membre.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a întări pregătirea UE”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru managementul crizelor.

Stocurile, a adăugat el, „vor oferi UE o rețea de siguranță semnificativă, care să permită un răspuns rapid și coordonat la nivelul UE”.

Noua rezervă va include contramăsuri medicale critice, cum ar fi vaccinuri și antidoturi, dispozitive medicale și echipamente de răspuns pe teren pentru a asigura o protecție mai bună în pregătire și ca răspuns la accidentele biologice, radiologice și nucleare.

Echipamentul de salvare și materialele medicale sunt destinate să protejeze atât primii respondenți, cât și civilii.

Rezerva „este un element esențial în activitatea noastră de pregătire și consolidare a securității sanitare în UE”, a spus comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.