UE inchide spatiul aerian pentru toate avioanele rusesti si va furniza arme Ucrainei

Comisia Europeana propune un set de masuri fara precedent pentru a descuraja prezenta militara a Rusiei in Ucraina. Cerul UE poate fi închis oricărei aeronave care are legătură cu Rusia, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Închidem spațiul aerian rușilor. Propunem interzicerea tuturor aeronavelor deținute de ruși, înmatriculate în Rusia și controlate de ruși. Aceste aeronave nu vor putea ateriza, decola sau zbura deasupra teritoriului Uniunii Europene. Acest lucru se va aplica oricărei aeronave: personale, charter sau aflate sub controlul unei entități rusești sau al unei persoane private.”

De asemenea, CE a propus interzicerea tuturor tranzacțiilor cu Banca Centrală și înghețarea activelor acesteia în UE. În plus, bănci importante rusești vor fi deconectate de la sistemul SWIFT.

În plus, potrivit lui von der Leyen, Uniunea Europeană va interzice „mașina mass-media a Kremlinului”. Șeful CE a clarificat că vorbim despre RT, Sputnik și filialele lor. Ea a numit acest pas fără precedent.

După cum a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, la o conferință de presă, astăzi miniștrii de externe ai țărilor UE vor acorda „aprobarea politică pachetului de măsuri descris de președintele Leyen”. „Acest lucru va deschide calea pentru adoptarea rapidă a tuturor actelor necesare”, a adăugat el.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a mai anuntat Ursula von der Leyen.