UE impune limite mai stricte pentru aerul poluat și face presiuni pentru o apă mai curată

poluaree-810x463

Comisia Europeană a propus miercuri limite legale mai stricte pentru aerul poluat, care dăunează sănătății, precum și norme care să oblige companiile farmaceutice și cosmetice să plătească pentru curățarea apelor reziduale poluate de produsele lor, transmite Reuters.

Executivul Uniunii Europene a propus trei legi care vizează poluarea aerului și a apei. Printre acestea se numără cerința ca, până în 2030, țările UE să respecte noi limite obligatorii din punct de vedere juridic privind poluarea aerului, care vor fi mai aproape de recomandările mai stricte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Anul trecut, OMS și-a înăsprit liniile directoare privind calitatea aerului, în speranța de a împinge țările către o energie curată și de a preveni decesele cauzate de aerul poluat.

„Poluarea aerului este în continuare cea mai mare amenințare de mediu la adresa sănătății noastre. Efectele sunt mai grave pentru cei mai vulnerabili – copii, vârstnici, persoane cu anumite afecțiuni medicale”, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

Poluarea aerului provoacă 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an. Sinkevicius a precizat că normele mai stricte ale UE ar putea reduce acest număr cu 70% în următorii 10 ani.

Expunerea îndelungată la poluanții atmosferici, cum ar fi particulele din industrie și dioxidul de azot din trafic, poate provoca diabet, boli pulmonare și cancer.

Limitele mai stricte ar include reducerea la mai mult de jumătate, până în 2030, a limitei anuale actuale a UE pentru particulele fine. Țările UE și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe aceste planuri.

Comisia a declarat că va revizui normele în 2028 cu scopul de a le alinia pe deplin la cele ale OMS, dar analiza sa a arătat că multe zone din UE vor avea dificultăți în atingerea limitelor OMS în acest deceniu.

Calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, dar UE a dat în continuare în judecată peste 10 țări pentru încălcarea limitelor sale. Curtea Europeană de Justiție a găsit vinovate de poluare ilegală a aerului țări precum Franța, Polonia, Italia și România.

O altă propunere ar urma să oblige companiile să suporte o parte din costurile de decontaminare a apelor reziduale degajate de produsele lor, o măsură care ar viza industriile farmaceutică și cosmetică. De asemenea, Bruxelles dorește să mărească lista de poluanți controlați în apele subterane sau de suprafață.