UE este hotărâtă să trimită mai mulți bani și arme în Ucraina

Uniunea Europeană și statele sale membre vor spori sprijinul financiar și militar pentru Ucraina pe tot parcursul anului pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil și pentru a promova integrarea țării în UE, a declarat, joi seară, la Bruxelles, președintele Consiliului European, după un summit de o zi privind Ucraina.
UE este hotărâtă să trimită mai mulți bani și arme în Ucraina
António Costa a subliniat, la conferința de presă de închidere a summit-ului UE că, Consiliul European sprijină o „pace cuprinzătoare, justă și durabilă” și salută toate eforturile pentru a realiza o astfel de pace.
Uniunea Europeană și statele sale membre contribuie la procesul de pace și contribuie la asigurarea păcii în Ucraina, ceea ce este în interesul Ucrainei și al Europei în ansamblu, a subliniat președintele Consiliului European, care reunește liderii statelor membre.
Potrivit Consiliului European, textul inclus în declarația finală a summitului UE privind Ucraina a fost susținut de 26 de șefi de stat sau de guvern.
Răspunzând la o întrebare conexă, Costa a spus: “Ungaria are o poziție diferită față de celelalte 26 de state membre cu privire la modul în care poate sprijini Ucraina în atingerea păcii. Trebuie să respectăm diferențele. Cu toate acestea, nu putem fi blocați pentru că Ungaria gândește diferit. Trebuie să continuăm să acționăm și tocmai asta facem”, a spus el.
Potrivit textului declarației finale a summit-ului, Uniunea Europeană menține abordarea păcii prin forță, care impune ca Ucraina să se afle în cea mai puternică poziție posibilă și să aibă propriile capacități militare și de apărare.
CITESTE SI: Ucraina a pierdut cel mai mare oraș pe care l-a ocupat în regiunea Kursk din Rusia
În document, Consiliul European a cerut Rusiei să dea dovadă de voință politică reală de a pune capăt războiului. Liderii statelor membre care susțin textul au declarat că UE rămâne pregătită să crească presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi sancțiuni și consolidarea implementării măsurilor existente, pentru a slăbi capacitățile Rusiei de a duce război.
Uniunea Europeană își va intensifica sprijinul pentru eforturile de reformă ale Ucrainei pe drumul său către aderarea la UE și subliniază importanța ca progresul în procesul de negociere să se bazeze pe merit.
António Costa a spus la conferința de presă că, liderii statelor membre s-au concentrat în primul rând pe programele economice ale UE, deoarece, așa cum a subliniat, acesta este fundamentul prosperității Europei și a cetățenilor săi.
“Toate statele membre, fără excepție, au convenit că trebuie să ne accelerăm agenda economică. Aceasta este ceea ce a făcut astăzi Consiliul European, luând decizii importante în trei domenii cheie”, a spus el.
El a explicat în detaliu: UE trebuie să reducă birocrația inutilă, să facă energia mai accesibilă pentru cetățeni și întreprinderi și să transforme economiile în investiții productive.
El a subliniat că liderii statelor membre au convenit asupra unor obiective clare, sarcini clare și termene limită clare. „Prin reducerea birocrației cu 25% pentru toate companiile și cu 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii, vom face mai ușor pentru toate companiile care operează în zona noastră economică”, a informat Costa, adăugând: „Vom ajuta companiile să devină mai competitive cu măsuri de reducere a prețurilor la energie. Și prin integrarea piețelor noastre financiare, întreprinderile și cetățenii vor avea acces la finanțare”.
Obiectivele sunt clare: reducerea costurilor cu energia, facilitarea investițiilor private, crearea de locuri de muncă de calitate, consolidarea industriilor esențiale precum industria auto, oțelul și metalele pentru a se asigura că Europa rămâne un continent al inovației și al dinamismului tehnologic, a subliniat președintele Consiliului European în discursul său.
Declarația finală a summit-ului UE a afirmat în legătură cu competitivitatea: o Uniune mai competitivă este mai puternică, mai capabilă să își protejeze cetățenii, valorile și interesele pe scena globală. „Nevoia de a investi în apărarea noastră și competitivitatea noastră sunt strâns legate”, au spus aceștia.
În contextul conflictului palestino-israelian, documentul spunea: Consiliul European solicită o revenire imediată la punerea în aplicare deplină a acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.
În ceea ce privește migrația, s-a afirmat că UE ar trebui să se concentreze pe prevenirea și combaterea migrației ilegale în conformitate cu legislația UE și internațională. Ar trebui să se străduiască să faciliteze și să accelereze întoarcerea migranților care nu au dreptul de a rămâne în UE, utilizând toate politicile și instrumentele relevante ale UE.
UE este hotărâtă să consolideze securitatea frontierelor sale externe și să asigure controlul efectiv al acestora, în conformitate cu dreptul UE și dreptul internațional, se arată în declarația finală.
Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.