UE acordă noi ajutoare în valoare de 100 milioane euro pentru Ucraina și R. Moldova

ue-738x423

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat că va fi acordat un ajutor umanitar imediat, în valoare de 100 de milioane de euro, către Ucraina și Republica Moldova. Totodată, Banca Europeană de Investiţii a decis să „reorienteze” 700 de milioane de euro pentru susţinerea cu lichidităţi a economiei Ucrainei.

„Armata rusă îşi continuă ofensiva în Ucraina, numărul civililor ucişi creşte de la o zi la alta şi are loc un proces sistematic de distrugere a infrastructurii nu doar militare, ci şi civile. Asta a dus la creşterea numărului de refugiaţi, care a ajuns la aproximativ 1,6 milioane. Vedeţi cu ce viteză creşte numărul refugiaţilor şi ne temem – şi este o estimare rezonabilă – că cifra va ajunge la cinci milioane de persoane. De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a mai existat o mişcare de refugiaţi atât de mare şi care să aibă loc atât de repede. Această cantitate enormă de oameni care îşi părăsesc ţara pentru a scăpa de război vor trebui primiţi de către ţările europene. Sunt estimări conform cărora peste 18 milioane de persoane vor fi atinse de conflict în interiorul Ucrainei. Am discutat despre o reacţie la această situaţie, am identificat sursa pentru aproape 100 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat către partenerii noştri în Ucraina şi Moldova”, a declarat Josep Borrell, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor dezvoltării din UE.

El a subliniat că, în contextul actual, Europa va susţine creşterea rezilienţei Ucrainei şi a Moldovei, spunând că Moldova se simte ameninţată şi are nevoie de ajutor economic şi politic.

Uniunea Europeană va lua rapid măsuri pentru mobilizarea unui pachet de 500 de milioane de euro acordat Ucrainei pentru a sprijini populaţia afectată de război, a precizat Borrell.

„Va trebui să continuăm să ajutăm Ucraina în domeniul securităţii şi cybersecurităţii, dar important, în acest moment, este să ajutăm fluxurile de refugiaţi şi să încercăm să găsim o modalitate de încetare a focului, care poate deschide o uşă către negocieri”, a precizat oficialul UE.