UE a aprobat interzicerea vânzărilor de mașini cu motoare cu ardere internă din 2035

poluaree-810x463

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord privind o lege care interzice vânzarea de mașini noi echipate cu motoare pe benzină și motorină începând din 2035, cu scopul de a accelera trecerea la vehiculele electrice și de a combate schimbările climatice, transmite Reuters.

Negociatorii din țările UE și din Parlamentul European, care trebuie să aprobe noile legi ale UE, precum și din Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii de automobile trebuie să realizeze o reducere de 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce ar face imposibilă vânzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili în blocul celor 27 de țări.

„Acest acord este o veste bună pentru șoferi… noile mașini cu emisii zero vor deveni mai ieftine, mai disponibile și mai accesibile pentru toată lumea”, a declarat negociatorul principal al Parlamentului, Jan Huitema.

Șeful politicii climatice a UE, Frans Timmermans, a declarat că acordul a trimis un semnal puternic către industrie și consumatori. „Europa îmbrățișează trecerea la mobilitatea cu emisii zero”, a spus el.

Acordul a inclus, de asemenea, o reducere de 55% a emisiilor de CO2 pentru mașinile noi vândute începând cu 2030 față de nivelurile din 2021, mult mai mare decât obiectivul existent de reducere cu 37,5% până atunci.

Noile camionete trebuie să respecte o reducere de 100% a emisiilor de CO2 până în 2035 și o reducere de 50% până în 2030 față de nivelurile din 2021.

Pe fondul sporirii presiunilor autorităţilor de reglementare, șeful Volkswagen, Thomas Schaefer, a declarat săptămâna aceasta că, începând din 2033, marca va produce doar mașini electrice în Europa.