UE a anunțat o strategie de investiții în modernizarea infrastructurii pentru uz militar la Marea Neagră 

UE a dezvăluit o nouă strategie pentru Marea Neagră, care va permite regiunii să transporte mai bine echipamente militare grele, în contextul în care amenințarea rusească planează asupra Europei de Est. 

„Securitatea în Marea Neagră este vitală și pentru securitatea europeană”, a declarat Kaja Kallas, diplomat principal al UE, într-o conferință de presă, adăugând că aceasta este subminată în prezent de războiul total al Kremlinului în Ucraina și de atacurile hibride asupra infrastructurii maritime.

Strategia este, de asemenea, un răspuns la „provocările geopolitice” într-o lume în care „dependențele sunt transformate în arme”, a declarat Marta Kos, comisar pentru extinderea UE. Marea Neagră este o punte către Caucazul de Sud și Asia Centrală și o arteră vitală pentru comerțul cu energie și alimente, a spus ea. 

Regiunea Mării Negre a fost destabilizată de invazia Rusiei în Ucraina, deoarece utilizarea la scară largă a minelor și acțiunile militare au împiedicat fluxul de mărfuri. Separat, țările est-europene se tem de noi agresiuni din partea Moscovei dincolo de Ucraina și doresc să își intensifice capacitățile defensive. 

România și Bulgaria sunt țările UE de pe coasta Mării Negre, iar blocul comunitar va investi în modernizarea infrastructurii regionale, cum ar fi porturile, căile ferate și aeroporturile, pentru a face față echipamentelor militare grele. Acest lucru va contribui la asigurarea că „trupele pot fi acolo unde este nevoie de ele, atunci când este nevoie de ele”, a declarat Kallas.

Anterior, comisarul european pentru transporturi, Apostolos Tzitzikostas, a declarat că modernizarea infrastructurii de transport pentru uz militar în întreaga Europă  va costa aproximativ 75 de miliarde de euro.

UE intenționează, de asemenea, să înființeze un Centru de Securitate Maritimă la Marea Neagră, care va servi drept sistem de avertizare timpurie al Europei în regiune. Kallas a declarat că centrul va crește gradul de conștientizare situațională și va ajuta UE să își protejeze infrastructura critică. Locația centrului, modelul său operațional și costurile urmează să fie stabilite, a adăugat ea. 

O altă măsură de securitate este o monitorizare sporită a proprietății străine în porturi și alte instalații cheie, a declarat Kallas.

În ceea ce privește comerțul, UE va dezvolta noi coridoare energetice, legături de transport și infrastructură digitală cu partenerii regionali. Blocul comunitar va investi, de asemenea, în pregătirea comunităților costiere și a economiei marine pentru a face față daunelor aduse mediului legate de război și pentru a răspunde riscurilor legate de schimbările climatice. 

„În întreaga lume, țările caută acum cooperarea cu parteneri fiabili și previzibili, cum este UE”, a declarat Kos. „Astfel de parteneriate ne vor face colectiv mai siguri și vor crea oportunități de afaceri pentru toată lumea.”

Comisia a subliniat Ucraina, Moldova, Georgia, Turcia, Armenia și Azerbaidjanul ca parteneri cu care dorește să stabilească legături mai strânse prin intermediul noii strategii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *