UE a ajuns la un acord pentru realizarea unui sistem de internet prin satelit în valoare de 6 miliarde euro

ue

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la construirea unui sistem de internet prin satelit în valoare de 6 miliarde de euro (6,2 miliarde de dolari), ca urmare a eforturilor blocului de a-și stimula propriile sectoare spațiale și de comunicații și de a-și asigura securitatea prin reducerea dependenței de furnizorii străini, transmite Reuters.

Comisia Europeană a anunțat în februarie inițiativa de a construi și de a opera un sistem de internet prin satelit.

Programul UE vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de progresele militare ale Rusiei și Chinei în spațiul cosmic și de o creștere a numărului de lansări de sateliți.

Existența unui sistem propriu de internet prin satelit ar putea ajuta blocul comunitar să accelereze introducerea internetului în bandă largă în Europa, iar în Africa, permițând UE să ofere țărilor din această regiune o alternativă la concurența chineză.

O rețea spațială ar putea sprijini rețelele terestre în cazul unor întreruperi majore sau al unor dezastre și ar putea oferi conexiuni în locuri neacoperite de furnizorii de servicii tradiționali.

Comisia dorește să redirecționeze 2,4 miliarde de euro de la diverse programe ale UE și să utilizeze banii necheltuiți din alte proiecte ale UE, în timp ce sectorul privat ar trebui să pună la dispoziție restul de 3,6 miliarde de euro.

Dezvoltarea inițială și desfășurarea prin satelit ar putea începe anul viitor, urmând ca în 2028 să se ajungă la servicii complete, cu o criptare de nivel înalt numită criptografie cuantică.

Sistemul de internet prin satelit propus ar putea duce la construirea și lansarea a până la 170 de sateliți pe orbită joasă între 2025 și 2027.