Ucrainienii se tem sa nu fie inconjurati de cei 147.000 soldati rusi de la granite

Ucraina urmărește îndeaproape desfășurarea unităților rusești, care numără în prezent 127.000 de oameni ai componentei terestre si la 147.000 de oameni cu componenta navală și de aviație.

„Nu vedem o retragere sau un număr în scădere deoarece unitățile aflate în mișcare în prezent pot fi readuse la locul lor”, a declarat ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, într-un briefing la agenția de presă Ukrinform.

Armata ucraineană este pregătită pentru orice scenariu, a subliniat el. „Nu subestimăm ameninţarea. Nivelul ei este cu adevărat ridicat. Dar prognozăm toate scenariile, alegându-ne tactica de comportament”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, unul dintre scenariile posibile este ca Rusia să încerce să înconjoare literalmente Ucraina cu trupe – de la Brest până la Taganrog pe uscat, pe două mări și în Crimeea ocupată temporar – și să intensifice activitatea în zona ocupată temporar a Moldovei, în Transnistria.

„De asemenea, era de așteptat ca trupele ruse să escaladeze situația din estul Ucrainei în acest context, însoțite de alte mijloace de presiune: atacuri cibernetice, exploatare a instalațiilor civile, încercări de aranjare a revoltelor sub diverse pretexte etc”, a explicat Reznikov.

El a subliniat că acele acțiuni au avut intentia de a distruge Ucraina din interior, să o forțeze să capituleze, să-și schimbe cursul politic și să abandoneze aspirațiile europene și euro-atlantice și, în cele din urmă, să-și piardă independența.

Reznikov a mai remarcat că Ucraina se aștepta ca trupele ruse să rămână în Belarus după exerciții: „Pentru că au fost transportați din Orientul Îndepărtat timp de câteva săptămâni clar pentru a nu fi antrenați timp de 10 zile și apoi să se întoarcă”.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!