Ucrainienii avertizează asupra creșterii pericolului de radiații la Cernobil din cauza unor incendii

cernobil-1

Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune avertizează cu privire la o creștere a pericolului de radiații ca urmare a incendiilor înregistrate în zona centralei nucleare de la Cernobîl.

„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excludere nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori”, a spus agenția pe Facebook. duminică.

Ei au remarcat că, in zona de excludere au fost înregistrate 4 incendii.

Conform imaginilor satelitare Sentinel-2 ale Agenției Spațiale Europene (ESA), la care se referă agenția, celulele de foc au următoarele caracteristici: Poliske – 0,02 km², Bober – 3,8 km², Stechanka – 0,3 km², Rudnia – 0,25 km².

„Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte, reprezinta un pericol deosebit”, a subliniat agenția.

Ei au sugerat că incendiul a avut loc ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse, și anume, o lovitură de obuz sau o incendiere intenționată.