Ucrainenii se tem că întoarcerea lui Trump le-ar putea amenința viitorul

Mulți ucraineni se tem de posibila revenire a lui Trump la Casa Albă, cu îngrijorarea că ar reduce sprijinul și ar face presiuni asupra aliaților NATO. Ar putea o președinție a lui Trump să lase Europa de Est vulnerabilă?
Mai puțin de 5% dintre alegătorii americani consideră politica externă o problemă de top, potrivit sondajelor, sugerând că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu a jucat un rol central în campaniile lui Harris sau Trump.
Cu toate acestea, candidatul republican Donald Trump a promis că va „încheia războiul în 24 de ore”, fără a oferi detalii despre cum intenționează să facă acest lucru.
Înainte de rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din SUA, Euronews a vorbit cu mai mulți ucraineni despre părerile lor cu privire la rezultat și impactul potențial al acestora asupra viitorului lor.
„Sunt foarte speriat”, a spus Denys, un jurnalist ucrainean, într-un interviu pentru Euronews. El nu este singur. O femeie ucraineană care locuiește în Polonia a declarat pentru Euronews că, pentru ea, o victorie a lui Trump ar simți „sfârșitul lumii”.
Preocuparea este că Trump, odată ajuns în funcție, ar putea să-și retragă sprijinul militar al SUA și să exercite presiuni asupra aliaților NATO, punând astfel în pericol securitatea Europei de Est.
Țări precum Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, toate învecinate cu Rusia, ar putea fi direct afectate, a explicat Denys. Raționamentul lui?
„Natura imprevizibilă a lui Trump și retorica populistă, inclusiv afirmația sa de a stabili „pacea între Ucraina și Rusia în 24 de ore”, sunt văzute ca fiind periculos de simpliste și nerealiste”, a spus el.
Planul de pace al lui Trump presupune presiunea Ucrainei să cedeze teritoriu sau să-și abandoneze aspirațiile NATO.
Această idee se aliniază cu propunerile anterioare din cercul său interior de a crea regiuni autonome de-a lungul unei zone demilitarizate și de a exclude Ucraina din NATO, așa cum a subliniat candidatul republican la vicepreședinție JD Vance, potrivit FT.
Consilierul de lungă durată al lui Trump a sugerat, de asemenea, că va revedea acordurile eșuate de la Minsk, trupele europene supraveghend aplicarea păcii în loc de forțele de menținere a păcii NATO sau ONU. În plus, deși controversat, Trump consideră că presiunea economică, cum ar fi scăderea prețului petrolului, ar putea obliga Rusia să negocieze.