Ucrainenii din Kiev au sărbătorit Crăciunul cu un concert organizat într-un adăpost antiaerian. „Sărbătorile au un gust amar” 

PThkM2M3MDRmZDg4NzFjMTU2MTQ2NjEzMjNhMjdhODIy.thumb

Vladimir Putin susține că este gata să negocieze cu toate părțile implicate în conflictul din Ucraina, dar nimeni nu vrea să stea de vorbă cu Rusia, a adăugat președintele rus, într-un interviu pentru postul de stat de la Moscova.

Pe de altă parte, președintele Zelenski a catalogat Rusia drept „răul absolut” după atacul de ieri din Herson, în care au fost uciși 10 oameni. În Kiev, oamenii au salutat nașterea Domnului și s-au rugat pentru pace.

Locuitorii din Kiev au ieșit la plimbare prin centrul orașului, chiar dacă evenimentele dedicate Crăciunului au fost mult mai puține ca în alți ani.

Aseară, opera din Kiev a organizat un concert de Crăciun într-o sală amenajată într-un adăpost antiaerian.

Yevheniya Molchanova, locuitor din Kiev: „În ciuda războiului, vrem să avem sărbători, vrem să fim fericiți. Viața merge mai departe, așa că e nevoie și de emoții pozitive. Și un lucru bun aici e faptul că suntem la adăpost, în subteran.”

Petro Kachanov, director Operei din Kiev: „Am pus la cale concertul pentru acești oameni, ca să le amintim că, până la urmă, Crăciunul vine oricum. La fel va veni și victoria noastră.”

În mesajul său de Crăciun, președintele Zelenski i-a amintit pe cei care și-au pierdut viața în timpul invaziei ruse, civili și militari.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Din păcate, sărbătorile din acest an au un gust amar pentru noi. Simțim spiritul tradițional al Crăciunului într-un fel diferit. Masa în familie nu mai e la fel de gustoasă și caldă. Și ar putea fi scaune goale în jurul ei.”

Liderul de la Kiev a ținut să-i încurajeze, totuși, pe ucrainenii care petrec sărbătorile în adăposturi sau în tranșee.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nicio dronă kamikaze nu va stinge lumina Crăciunului. O să-i vedem strălucirea chiar și sub pământ, în adăposturile antiaeriene. Ne vom umple inimile cu lumină și căldură. Niciun „Pumnal” (rachetă balistică rusească) nu le va răni.”

Între timp, după ce au bombardat Hersonul, rușii au atacat cu proiectile incendiare o localitate controlată de ucraineni, în apropiere de orașul Donețk. Iar în regiunea Harkov, unitățile rusești testează constant vigilența armatei ucrainene.

Roman Hryshchenko, comandantul brigăzii 127 de apărare teritorială: „A fost o încercare a inamicului de a traversa frontiera de stat a Ucrainei. Așa că soldații ucraineni au fost nevoiți să răspundă și să-și apere țara.”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, ofensiva rusă în jurul orașului Bahmut a încetinit în ultimele zile, din cauza numărului mare de morți și răniți.