Ucraina vrea sa exporte mai multe cereale prin tara noastra pentru ca „romanii sunt de incredere”

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a avut o reuniune în afara sediului în regiunea Lvov. Printre problemele cheie, oficialii guvernamentali au luat în considerare situația blocadei de la granița dintre Ucraina și Polonia. „Situația cu blocajul de la graniță se numără printre problemele cheie. Pregătim pași clari și propuneri concrete. Planificăm să purtăm un dialog pragmatic cu partea poloneză și suntem pregătiți pentru compromisuri rezonabile”, a spus premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

În același timp, prim-ministrul a subliniat că logistica Ucrainei continuă să se extindă spre porturile dunărene și maritime, punctele de trecere a frontierei cu alte țări vecine și rutele feroviare.

În ianuarie 2024, 88% din exporturile de cereale ale Ucrainei au fost expediate către Uniunea Europeană prin Marea Neagră.

„Acesta este rezultatul operațional al coridorului nostru logistic maritim. Porturile dunărene continuă să atingă niveluri record în ceea ce privește volumele de transbordare. Continuăm să investim în extinderea capacităților acestora. Pregătim grupuri de nave pentru a transporta produsele noastre prin Dunăre”, a explicat Shmyhal.

Acesta a vorbit si despre barjele cu containere care pot naviga spre porturile din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania și portul Constanța din România.

În acest sens, premierul a menționat că Ucraina extinde cooperarea cu România, deoarece partenerii români s-au dovedit a fi de încredere.

„În ianuarie 2024, Ucraina a expediat 1,1 milioane de tone de cereale în tranzit prin România. În prima jumătate a lunii februarie 2024, aceasta a fost deja de 0,6 milioane de tone”, a adăugat Shmyhal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *