Ucraina vrea sa cumpere de la Bulgaria doua reactoare nucleare

În timpul întrevederii pe care a avut-o la Atena cu premierul bulgar Nikolai Denkov, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a confirmat interesul țării sale de a achiziționa cele două reactoare bulgare de la centrala nucleară neterminată “Belene” și echipamentele aferente, a anunțat astăzi biroul de presă al guvernului.

Interesul pentru reactoare a fost anunțat în luna iulie, când Zelensky a vizitat Bulgaria. Ministerul Energiei evaluează în prezent activele, a comentat premierul.

Președintele ucrainean a ridicat problema eforturilor concertate ale statelor membre NATO de la Marea Neagră pentru a asigura securitatea în regiune. Ucraina poartă deja discuții pe această temă cu Turcia și România și a invitat Bulgaria să li se alăture, relatează centrul de presă.

“La Atena, președintele Zelensky i-a mulțumit încă o dată premierului Denkov pentru ajutorul acordat de Bulgaria Ucrainei. În cadrul unei întrevederi între cei doi, premierul i-a reamintit șefului statului ucrainean că există deja o decizie a guvernului bulgar de a trimite în Ucraina o sută de transportoare blindate de trupe din partea Ministerului Afacerilor Interne. Ratificarea de către Parlament este așteptată pentru a finaliza procedura”, se mai arată în comunicat.

Cei doi au discutat și despre o cooperare suplimentară, precum și despre securitatea în Marea Neagră și despre coridoare alternative pentru aprovizionarea cu cereale. Ieri, Denkov s-a aflat la Atena pentru o întâlnire cu colegul său grec Kyriakos Mitsotakis și cu liderii țărilor din Balcanii de Vest. La reuniune au fost prezenți și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Volodymyr Zelensky s-a alăturat, de asemenea, reuniunii.

Împreună cu liderii din Balcani, Denkov a stabilit o întâlnire in Varna, la 9 octombrie, pentru a discuta despre proiectul-cheie al unui coridor de transport de la Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas, Varna și Constanța, cu posibilitatea unei extinderi până în Moldova.

“Ideea este de a construi o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie de-a lungul traseului, care va activa legăturile economice și politice dintre țările implicate. Viitorul coridor va funcționa și mai eficient atunci când toate țările de pe traseu vor deveni membre ale spațiului Schengen, iar frontierele dintre ele vor dispărea”, informează centrul de presă al guvernului.

Legătura de transport ar fi de mare importanță pentru începerea procesului de reconstrucție a Ucrainei. La întâlnirea din 9 octombrie sunt invitate și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Michel și von der Leyen au confirmat interesul UE de a extinde uniunea la Balcanii de Vest, precum și la Moldova și Ucraina. Cu toate acestea, acest proces trebuie să meargă simultan cu reformele din aceste țări, au subliniat liderii europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *