Ucraina va trimite ajutoare umanitare în Turcia, după cutremurele devastatoare

zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret pentru a trimite ajutor umanitar în Turcia, după ce țara a fost lovită, luni, de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de un alt seism de 7,5 grade pe scara Richter.

Volodimir Zelenski a precizat, luni, că Ucraina este pregătită să ofere asistență poporului turc și a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Ajutorul umanitar va fi trimis „pentru a ajuta la depășirea consecințelor situației de urgență care a apărut în Republica Turcia”, potrivit unui comunicat de pe site-ul oficial al președinției ucrainene.

Ţipetele oamenilor încă prinşi sub dărâmături au umplut noaptea de luni spre marți, iar rudele îşi plângeau apropiaţii, în timp ce bilanţul victimelor din Turcia şi din nord-vestul vecin al Siriei a crescut la peste 3.700 de morţi, transmite Reuters.

Temperaturile au scăzut aproape de îngheţ peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost.

Bilanțul victimelor a trecut de 5.000 de morți și 20.000 de răniți. Cele două seisme, cu magnitudinea 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, au provocat și distrugeri masive în ambele țări. Salvatorii caută neîncetat supraviețuitori sub dărâmături. Mii de blocuri și case s-au transformat în moloz, mai ales în orașul Gaziantep si în împrejurimi.