Ucraina va incepe exportul de cereale conform acordului de la Istanbul

cereale

Ucraina va începe să exporte cereale în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul, a confirmat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

„Am pregătit totul. Există un coridor de partea noastră, în apele noastre iar vor fi efectuate doar de ucraineni… Cu siguranță vom începe exporturile pentru a dovedi încă o dată pentru întreaga lume ca nu Ucraina este cea care perturbă exporturile – acestea sunt narațiunile care sunt răspândite astăzi ca dezinformare de partea rusă”, a spus Zelensky la un briefing cu președintele din Guatemala la Kiev.

În același timp, potrivit acestuia, asigurarea în continuare a securității exporturilor de cereale ucrainene revine Turciei și ONU, cu care au fost încheiate acorduri relevante.

„Avem încredere în Turcia și ONU, cu care am semnat documente relevante privind exporturile de cereale și trebuie să aibă grijă de siguranța navelor din alte state care au acceptat să transporte cereale, porumb, orz în alte țări”, a spus președintele ucrainean.

În acest context, el a mai remarcat că eliberarea Insulei Serpilor este un factor important în controlul siguranței altor coridoare de transport de cereale.

„Acest lucru este important în ceea ce privește controlul de securitate al altor coridoare de transport de cereale, iar atunci întrebarea este pentru ONU și Turcia, cât de mult vor putea controla Federația Rusă, care, după cum s-a dovedit, poate trage rachete chiar și după acorduri”, a adăugat Zelensky.