Ucraina va furniza energie electrică Republicii Moldova

Din 4 iunie 2022, Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare Energoatom din Ucraina va furniza energie electrică Republicii Moldova. Anuntul a fost făcut de serviciul de presă al companiei.

Cel mai mare producător de energie electrică din Ucraina, Energoatom, a semnat un contract de export de energie electrică cu Energocom din Moldova. Potrivit contractului, Energoatom plănuiește să furnizeze Republicii Moldova 85,2 mii megawați-oră de energie electrică la prețul de 77 dolari pe megawați-oră în iunie 2022.

Datorită volumelor de export, Energoatom va avea o sursă suplimentară pentru a-și finanța obligațiile de serviciu public legate de furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici.

Potrivit Energoatom, compania are un potențial ridicat de creștere a volumelor de producție de energie electrică. Astfel, exporturile de energie electrică ale Energoatom către Moldova, iar ulterior – către alte țări vecine UE, reprezintă un domeniu de comerț extrem de promițător.

Între timp, consumul de energie electrică al Republicii Moldova depinde în mare măsură de volumele de energie electrică generate de Centrala Electrică Kuchurgan, cunoscută și ca Centrala Regională de Stat Moldova, care se află în Transnistria. 

Exporturile de energie electrică ale Ucrainei vor permite Moldovei să diversifice aprovizionarea cu energie electrică și să-și sporească securitatea energetică, a adăugat Energoatom.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!