Ucraina va crește exporturile de energie electrică spre Uniunea Europeană

energie electrica

Compania ucraineană Ukrenergo a anunțat că, începând de azi, va putea crește exporturile de energie electrică către UE cu 50 MW pe timp de noapte.

„Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport Entso-E a mărit capacitatea disponibilă pentru exportul de energie electrică între Ucraina și Europa cu 50 MW pe timp de noapte. ‘…’ Acum producătorii ucraineni de energie electrică pot exporta 300 MW în România și Slovacia în 24 de ore. Aprovizionarea cu volume crescute de energie electrică din Ucraina va putea începe din 23 septembrie”, se arată într-un comunicat al companiei, publicat pe Telegram.

Ukrenergo a mai precizat că, din 5 septembrie, exporturile de energie electrică către România și Slovacia au fost efectuate la o capacitate de 300 MW pe timp de zi și 250 MW pe timp de noapte.

„Următoarea creștere a debitului cu România, Slovacia și Ungaria va fi discutată în octombrie, iar la sfârșitul anului este planificată reluarea activităţii cu încă un interconector, cu Polonia”, au adăugat surse din cadrul companiei.

Sistemul de energie electrică ucrainean funcționează sincron cu Entso-E din 16 martie, iar din 30 iunie, se realizează importul şi exportul de energie electrică în România.