Ucraina sustine ca drone rusesti au cazut pe teritoriul Romaniei. MApN infirma afirmatiile ucrainenilor

Ucraina sustine ca dronele rusești Shahed au căzut și au detonat pe teritoriul României în timpul atacurilor aeriene rusești asupra portului Izmail din regiunea Odesa, în noaptea de 4 septembrie,
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a declarat acest lucru într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.

„Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în zona portului Izmail, drone rusești au căzut și au detonat pe teritoriul României”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko pe Facebook.

Nikolenko a calificat acest lucru drept o altă confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO.

„Facem apel la partenerii noștri să accelereze dotarea Ucrainei cu sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă și antiaeriană, precum și cu avioane de luptă, care vor consolida protecția infrastructurii Ucrainei, precum și a țărilor vecine”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit ucrainenilor, azi noapte Forțe Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a altor componente ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus 23 de UAV-uri de atac inamice în sudul și estul Ucrainei. A fost înregistrată lansarea a 32 de drone pe regiunile Odesa și Dnipropetrovsk.

Romania a infirmat incidentul.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, a transmis MaPN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *