Ucraina sustine ca a doborat o drona iraniana

Screenshot_20220913-195011_Chrome

Armata ucraineană este sigura ca a doborat o drona iraniană, pentru prima dată de la începutul unei invazii rusești la scară largă, a informat marți Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Cu un grad ridicat de probabilitate, se poate argumenta că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată un vehicul aerian fără pilot iranian în apropiere de Kupyansk”, se arată în raport.

Acesta notează că analiza aspectului elementelor aripii dronei sugerează că AFU a distrus drona iraniană pentru prima dată.

„Este vorba despre un UAV kamikaze cu rază lungă de acțiune Shahed-136”, a spus departamentul.

Dacă este adevărată teoria ucrainenilor ar fi prima dovadă că dronele iraniene sunt folosite de Rusia.  

Rusia a trimis delegații în Iran pentru a examina dronele la începutul acestui an, iar primul transport ar fi sosit în în august. Că Rusia le-ar putea pune în acțiune atât de repede poate fi surprinzător.

Dovezile legate de creșterea conexiunii Iran-Rusia cu drone sunt importante pentru a dezvălui rolul Iranului în invazia Rusiei.

Anterior, Iranul părea mai neutru în acest conflict, dar Iranul și Rusia au devenit aliați mai apropiați. Rusia vrea să folosească Iranul ca o modalitate de a scăpa de sancțiunile din Occident, iar Iranul vrea să folosească Rusia în schimb .