Ucraina și Moldova vor începe marți discuțiile de aderare la UE

UE va lansa marți discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova, provocând recunoștință la Kiev și Chișinău.

„Sunt recunoscător tuturor celor din echipa noastră care au muncit din greu pentru ca acest pas istoric să devină realitate”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Milioane de ucraineni și, într-adevăr, generații ale poporului nostru, își realizează visul european. Ucraina se întoarce în Europa, unde îi aparține de secole, ca membru cu drepturi depline al comunității europene.”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că „a deveni membru al UE este calea noastră către pace, prosperitate și o viață mai bună pentru toți cetățenii”.

Discuțiile de aderare urmează să înceapă la Luxemburg marți după-amiază prin intermediul a două conferințe interguvernamentale pe care UE le va organiza separat cu Ucraina și Moldova.

Deschiderea negocierilor este următorul pas în ceea ce probabil va fi o călătorie grea, de ani de zile, către aderarea la stat membru. Ucraina și Moldova vecină au solicitat ambele să adere la UE în 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

Decizia blocului de a începe negocierile vine la două săptămâni după ce UE a anunțat că ambele țări au îndeplinit cerințele necesare pentru a începe negocierile.

Diplomații UE au făcut eforturi pentru a începe discuțiile în iunie înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *