Ucraina și Moldova elimină permisele pentru transportul de mărfuri internațional

camion

De la 1 septembrie 2022, transportatorii ucraineni vor putea călători în Moldova în conformitate cu noile reguli simplificate, potrivit paginii oficiale de Facebook a Ministerului Infrastructurii al Ucrainei.

„După semnarea „regimului fără vize de transport” cu țările Uniunii Europene, Moldova a rămas singurul stat de la granițele noastre cu care regimul de permise pentru transportatorii ucraineni nu a fost complet desființat. Având în vedere volumul mare de marfă care este acum mergând spre Moldova, semnarea unui protocol bilateral înlătură riscul opririi exporturilor noastre”, a subliniat ministerul.

Regimul de autorizare se va menține pentru traficul neregulat de călători (anul viitor, părțile vor schimba 2.200 de permise) și pentru traficul către sau dinspre țări terțe (Ucraina va primi 10.000 de permise până în 2023).

„Anularea bilaterală a autorizațiilor pentru transportul internațional de marfă, deschiderea în urmă cu câteva zile a tronsonului de cale ferată Berezyne-Basarabeasca, care nu mai funcționează de mai bine de 20 de ani, sunt exemple excelente de cooperare în sectorul transporturilor, întărirea interacțiunii dintre Ucraina și Moldova. Acum sarcina noastră este să profităm la maximum de noile oportunități de consolidare a economiilor țărilor noastre în fața amenințărilor reprezentate de agresiunea militară rusă și de politica rusă în general”, a declarat ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.