Ucraina se pregătește pentru un nou val de atacuri în est, în timp ce Rusia își construiește forțe în Donbas

6720

Rusia își consolidează forțele în estul Ucrainei, pregătindu-se pentru un nou val de atacuri în regiunea separatistă Donbas, a susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ciuda reluării planificate vineri a negocierilor de pace.

Într-un discurs video de la începutul dimineții, joi, Zelenski a declarat că anunțul Rusiei că retrage trupe din orașe precum Kiev și  Chernihiv a fost forțat asupra Kremlinului de rezistența acerbă a forțelor armate ale Ucrainei.

Liderul ucrainean a adăugat că guvernul său asistă în schimb la „o acumulare de forțe ruse pentru noi greve asupra Donbasului și ne pregătim pentru acest lucru”. Liderul Republicii Populare Donețk, Denis Pușlin, a declarat miercuri că operațiunile ofensive se intensifică.

O astfel de mișcare ar fi în concordanță cu afirmația Moscovei din această săptămână cu privire la o retragere din unele zone pentru a se concentra pe „eliberarea” regiunii separatiste din estul Donbasului, deși Zelenski a spus că este „consecința activității apărătorilor noștri”.

Donbasul include orașul asediat Mariupol, unde ministerul rus al apărării a anunțat joi o încetare a focului la nivel local pentru a permite evacuarea civililor, potrivit Agence France-Presse.

În ciuda cererilor de retragere, forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Cernăuți din nordul țării și părți ale capitalei Kiev. Oficialii militari ucraineni au declarat că au văzut unele unități rusești scoase, dar numai pentru că au suferit pierderi grele.

Soarta regiunii donbasului de sud-est, pe care Rusia cere Ucrainei să o cedeze separatiștilor, a fost un subiect de discuție în cadrul negocierilor de pace care au avut loc marți la palatul Istanbul. Un negociator ucrainean de rang înalt a declarat miercuri seară că discuțiile vor fi reluate online vineri.

Zelenskiy a declarat că discuțiile nu au produs nimic „concret”, în timp ce unul dintre consilierii săi de rang înalt a declarat că liderul ucrainean s-ar putea întâlni cu Putin „în curând”.

Șeful echipei de negociere a Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că Moscova analizează propunerile înaintate de Kiev la Istanbul, despre care crede că ar putea duce la un summit prezidențial de pace între cei doi. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Kremlinului a minimalizat speranțele unui progres timpuriu în negocierile de pace.

Ucraina a solicitat o încetare a focului fără a compromite teritoriul sau suveranitatea, deși a propus adoptarea unui statut neutru în schimbul garanțiilor de securitate. Rusia se opune aderării Ucrainei la Nato, alianța militară occidentală, și a invocat potențiala sa aderare ca motiv al invaziei.

Zelenskiy a mai spus în discursul său televizat că a vorbit cu Joe Biden timp de o oră, miercuri, într-o altă „zi diplomatică foarte activă”. El a spus că i-a mulțumit președintelui american pentru un nou pachet de ajutor umanitar de 1 miliard de dolari și pentru un sprijin bugetar suplimentar de 500 de milioane de dolari. Zelenskiy a declarat: „Sprijinul Statelor Unite este vital pentru noi. Iar acum este deosebit de important să dăm o mână de ajutor Ucrainei, să arătăm toată puterea lumii democratice”.

O posibilă schimbare a situației militare din Ucraina a venit în contextul în care șeful agenției britanice de servicii de spionaj a susținut că Putin a fost dezinformat cu privire la amploarea eșecului militar rusesc în Ucraina, deoarece consilierii săi sunt prea speriați să-i spună adevărul condamnabil.

Sir Jeremy Fleming, într-un discurs rostit joi în Australia, a declarat că liderul rus a judecat greșit forța rezistenței ucrainene, reacția occidentală și capacitatea forțelor sale de a obține o victorie rapidă.

„Și chiar dacă noi credem că consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, ce se întâmplă și amploarea acestor judecăți greșite trebuie să fie foarte clare pentru regim”, a transmis Fleming, ale cărui comentarii au fost susținute de oficiali americani și ue, a declarat că eșecul de a obține o victorie rapidă trebuie să provoace discordie la Kremlin.

„Este armata [lui Putin]. E războiul lui. El a ales-o … faptul că s-ar putea să nu înțeleagă pe deplin gradul în care forțele sale eșuează în Ucraina, este un pic deranjant”, declarat Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.