Ucraina propune Chinei să devină garant al securității sale 

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat intr-un interviu acordat agenției de stat chineze Xinhua, că Ucraina a oferit Chinei posibilitatea să devină unul dintre garanții securității sale.

Potrivit diplomatului, Ucraina studiază în prezent obținerea garanțiilor de securitate de la membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și alte mari puteri, inclusiv China.

„Ucraina studiază în prezent posibilitatea de a obține garanții de securitate de la membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv China, și alte puteri majore. Propunerea noastră ca China să fie unul dintre garanții securității Ucrainei este un semn al respectului și încrederii noastre în Republica Populară Chineză”, a spus Kuleba.

El a spus că este convins că partea chineză nu dorește ca situația din Ucraina să se dezvolte așa cum este acum. Potrivit acestuia, războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este în interesul Chinei, deoarece criza alimentară globală și problemele economice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare serioasă pentru economia Chinei. 

Kuleba a spus că dacă Rusia nu este oprită acum, „va provoca mai multe crize în câțiva ani”.