Ucraina nu mai vrea in NATO iar Volodimir Zelenski este pregatit sa negocieze cu Rusia

volodimir zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este dispus la dialog cu Vladimir Putin subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze.

„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”, a spus Zelensky într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News, întrebat dacă Ucraina este pregătită să respecte cerințele Federației Ruse pentru o încetare a focului: schimbarea Constituției și refuzul aderării la NATO, recunoașterea Crimeei drept rusă, recunoașterea independenței așa-numitei LPR/DPR.

„Pentru că nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri contradictorii și de confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales„, a subliniat Zelensky.

El a mai menționat că Ucraina nu vrea să fie o țară care „cerșește ceva în genunchi și nu vom fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte”.

„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse”, a spus Zelensky.

În același timp, el a subliniat că problema cheie este modul în care vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina.

„Ceea ce trebuie făcut este ca Putin să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen„, a spus presedintele Zelensky.

Analistii considera ca pasul in spate facut de Zelensky vine la o zi dupa Rusia a acuzat ca Ucraina a dezvoltat arme biologice cu finantare americana.