Ucraina încearcă să obtina sprijinul SUA împotriva Rusiei prin accesul la mineralele sale rare

Sugestia lui Donald Trump conform căreia Statele Unite ar putea sprijini Ucraina în lupta împotriva Rusiei în schimbul accesului la mineralele sale rare, a primit o reacție în mare parte pozitivă din partea regimului de la Kiev, care caută un sprijin mai hotărât din partea aliatului său cheie pe fondul incertitudinii persistente.
Interesul internațional pentru mineralele ucrainene ar putea contribui la realizarea unei păci durabile și juste, a declarat pentru EFE Volodymyr Landa, economist senior la Centrul pentru Strategie Economică (CES) al Ucrainei.
„Dacă avem mai multe companii străine în Ucraina, guvernele lor vor fi interesate de mai mult decât de o încetare temporară a focului, care va reduce probabilitatea unei noi agresiuni din partea Rusiei”, a subliniat el.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a discutat deja despre accesul la minerale rare în schimbul unui sprijin mai decisiv la întâlnirea cu Trump din septembrie, incluzând-o anterior în planul său de victorie.
Seful statului ucrainean a subliniat marti că este „complet corect” ca Trump să ceară să beneficieze economic de aceste resurse ucrainene. Cu toate acestea, nu este încă clar despre ce resurse vorbește Trump.
Metalele pământurilor rare, cum ar fi scandiul, ytriul și lantanul, sunt importante pentru a produce dispozitive electronice, explozivi și echipamente nucleare. În timp ce datele concise despre rezervele din Ucraina sunt un secret de stat, nu se știe ca țara sa detina multe dintre ele.
70% dintre ele sunt extrase în prezent în China, unde se concentrează o mare parte a rezervelor globale, în timp ce doar 12% sunt extrase în SUA. Asigurarea accesului la resursele Ucrainei ar putea ajuta SUA să reducă riscurile pe măsură ce lupta sa geopolitică cu China se intensifică.
Același argument se aplică și mineralelor strategice (cum ar fi titanul, litiul, nichelul și cobaltul) care sunt la mare căutare datorită importanței lor pentru producția tehnologică.
Ucraina are 8 milioane de tone sau aproximativ 1% din rezervele mondiale de titan utilizate în inginerie mecanică. Înainte de invazia pe scară largă, Ucraina reprezenta 6-7% din extracția sa globală.
De asemenea, are mai multe depozite de litiu, cruciale pentru producerea bateriilor reîncărcabile. Rezervele sale sunt estimate la 500.000 de tone, mai puțin de 2% la nivel global, dar o cantitate semnificativă pentru Europa, chiar dacă o parte din ele se află acum în zone ocupate sau contestate.
Nichelul și cobaltul sunt, de asemenea, de mare interes pentru industrie, atât în SUA, cât și în Uniunea Europeană. În timp ce unii din Ucraina sunt împotriva renunțării la resurse critice și notează posibilele riscuri pentru mediu, cei mai mulți privesc pragmatic să folosească orice șansă pentru a obține mai mult sprijin, mai ales având în vedere sprijinul militar inegal al Occidentului și reticența sa de a invita Ucraina să se alăture NATO sau să-și trimită trupele ca forțe de menținere a păcii.
Obiectivul Ucrainei este să supraviețuiască războiului și să asigure pacea după aceea, a susținut Landa, menționând că țara este pregătită să împărtășească o parte din prosperitatea sa economică viitoare în schimbul securității.
„Prezența intereselor de afaceri și a investițiilor companiilor occidentale în Ucraina este una dintre cele mai bune garanții de securitate pentru viitorul nostru”, a mai scris Ilona Sologoub, șefa platformei analitice VoxUkraine.
Lui Trump îi lipsește încă o politică clară cu privire la Ucraina și oferirea accesului la resursele acesteia ar fi o modalitate bună de a înclina balanța în favoarea Ucrainei, a susținut Tymofiy Mylovanov, președintele Școlii de Economie din Kiev.
În prezent, cel mai mare activ al Ucrainei din industrie, un UMCC-Titanium recent privatizat, valorează aproximativ 100 de milioane de euro, doar o fracțiune din sprijinul de care are nevoie Ucraina, a spus Landa. Realizarea potențialului mineralelor sale rare va necesita simplificarea reglementărilor de stat și depășirea altor bariere în calea investițiilor.