Ucraina este presata de investitorii internationali sa-si plateasca datoriile. Guvernul de la Kiev ar putea fi nevoit sa privatizeze companiile de stat

Ucraina rămâne fără bani, dar creditorii rămân neclintiți. Deținătorii de obligațiuni nu au primit nicio plată din Ucraina din 2022. Când a început invazia rusă, au fost de acord cu un moratoriu de doi ani. Dar acum timpul se scurge, deoarece plățile pentru un pachet de obligațiuni de 20 de miliarde de dolari expiră la 1 august.

Se observă că, săptămâna trecută, negocierile dintre guvernul ucrainean și investitorii internaționali, la care Kievul a cerut prelungirea perioadei de rambursare a datoriei și anularea parțială a datoriei, s-au întrerupt din nou.

Ucraina le cere deținătorilor săi de obligațiuni, printre care marele investitor american Blackrock, fondul francez Amundi și investitorul internațional britanic Amia Capital, să accepte pierderi mari, altfel va trebui să își limiteze semnificativ cheltuielile pentru armata și reconstrucția țării, scrie Berliner Zeitung .

Cu toate acestea, potrivit jurnaliștilor, aceste cerințe sunt prea mari pentru investitori. Într-o declarație, un grup de creditori condus de Blackrock and Co. a anunțat că încearcă să ajungă la un acord. Cu toate acestea, reducerea de 60% oferită de guvernul ucrainean depășește semnificativ așteptările pieței financiare. Doar o reducere a datoriei de aproximativ 20% ar fi acceptabilă. Reducerea propusă de Kiev implică riscul de „daune semnificative” încrederii viitorilor investitori în Ucraina.

Un acord cu creditorii privați este, de asemenea, necesar, deoarece Ucraina este dependentă de împrumuturi suplimentare de la FMI, care a convenit cu guvernul ucrainean ca raportul datoria publică/PIB să scadă la 60% până în 2033. Anul trecut, rata a fost de 82,87% și este de așteptat să depășească 94% până la sfârșitul anului 2024.

Pentru a satisface cererile creditorilor internaţionali, Kievul trebuie să accelereze privatizarea companiilor de stat, spune economistul Frederic Mousseau de la Institutul American Oakland. În acest sens, a spus el, este reforma funciară din 2021.

Privatizarea greșită și guvernarea coruptă de la începutul anilor 1990 au concentrat pământul în mâinile unei noi clase oligarhice, spun experții. Investitorii străini și oligarhii ucraineni au făcut afaceri bune împreună. Fondurile au venit în principal din Europa și America de Nord, inclusiv un fond de capital privat din SUA și un fond suveran din Arabia Saudită. Proprietarii își parchează banii în paradisuri fiscale, sărăcând micii fermieri.

Articolul subliniază că investiția este foarte profitabilă pentru investitorii străini deoarece companiile agricole în care investesc dețin terenuri mari și sunt capabile să producă și să exporte pe scară largă. Un exemplu este oligarhul ucrainean Yuriy Kosyuk, șeful grupului agro-industrial Myronivsky Hliboproduct (MHP). Imperiul Kosyuk deține 60% din producția de păsări din Ucraina. Fermele MHP cultivă cel puțin 300.000 de hectare de teren în Ucraina.

Anterior, UNIAN a scris că Ucraina nu a reușit să cadă de acord cu deținătorii de obligațiuni cu privire la restructurarea datoriei internaționale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Această situație amenință Ucraina. Ministrul ucrainean de Finanțe Serghei Marchenko a declarat că negocierile vor continua.

Economistul Oleg Pendzin consideră că Ucraina ia în considerare acum două opțiuni pentru soluționarea problemei datoriilor, în condițiile în care Kievul nu a reușit să cadă de acord cu deținătorii de obligațiuni cu privire la restructurarea datoriei internaționale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *