Ucraina cere un sprijin financiar de 15 miliarde de dolari pentru urmatoarele 3 luni

Prim-ministrul Denys Shmyhal spune că Ucraina are nevoie de cel puțin 15 miliarde de dolari în următoarele trei luni pentru a acoperi nevoile operaționale ale bugetului și solicită țărilor G7 să ofere Ucrainei finanțare urgentă.

„Agresorul încearcă să creeze o criză alimentară încălcând posibilitățile exporturilor ucrainene. Provoacă o criză migrațională, forțând milioane de ucraineni să caute azil în țările europene. Utilizează resursele energetice ca armă hibridă, ceea ce duce deja la o creștere bruscă a inflației în lume”, a spus serviciul de presă al guvernului, citat de Shmyhal, după un discurs la o sesiune cu participarea miniștrilor de finanțe din țările G7.

Premierul a citat date de la Fondul Monetar Internațional, care prezice o scădere a creșterii economice în acest an pentru 143 de țări, care reprezintă 86% din PIB-ul mondial.

„Creșterea globală, conform FMI, va încetini de la aproximativ 6,1% în 2021 la 3,6% în 2022 și 2023. Șeful guvernului a spus că toate acestea sunt consecințele războiului declanșat de Rusia”, se arată în mesaj.

Shmyhal a spus că sistemul bancar și energetic ucrainean este stabil, iar stimulentele fiscale și creditare introduse de guvern au permis unor companii să își reia activitatea.

În același timp, potrivit premierului, deficitul lunar al bugetului ucrainean este de aproximativ 5 miliarde de dolari, așa că sprijinul financiar este foarte important pentru Ucraina.

„Astăzi facem apel la țările G7 să ofere Ucrainei finanțare urgentă pentru nevoile operaționale ale bugetului. Avem nevoie de cel puțin 15 miliarde de dolari în următoarele trei luni pentru a acoperi aceste nevoi. Pentru noi, acest lucru este la fel de important ca și armele pe care le aveți. Asigură combaterea agresiunii ruse”, a spus șeful guvernului.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!