Ucraina acuza ca Rusia provoaca intentionat o criza alimentara

Crearea unei crize alimentare în Ucraina și în întreaga lume va fi probabil unul dintre obiectivele intenționate ale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, a anuntat reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, intr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Ukrinform, Rusia a furat deja aproximativ 400.000 de tone de cereale în zonele ocupate temporar din Regiunea Zaporojie, Regiunea Herson, Regiunea Donețk și Regiunea Lugansk. Aceasta reprezintă o treime din toate rezervele ale acestor regiuni.

„Având în vedere că, cerealele furate urmau să fie folosite pentru următoarea recoltă, acest lucru a crescut deja amenințarea foametei”, a spus Kyslytsya.

Rusia atacă depozitele de cereale si de ingrasaminte, infrastructura agricolă și fura vehicule agricole.

Potrivit lui Kyslytsya, jaful hambarelor, blocarea porturilor ucrainene și exploatarea rutelor maritime amenință securitatea alimentară globală.

Kyslytsya a menționat raportul ONU, pe baza căruia peste 1,7 miliarde de oameni din lume ar putea fi expuși riscului de sărăcie și foamete ca urmare a perturbărilor în sistemul de producție alimentară cauzate de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Partea ucraineană cere Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene și să restabilească libertatea de navigație.

„Solicităm comunității internaționale să consolideze sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei, pentru a preveni o catastrofă umanitară și criza alimentară globală”, a subliniat Kyslytsya.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!