Ucraina a obtinut tancurile de la Occident dar acum vrea avioane de lupta moderne

f16

Pentru Ucraina, lupta pentru a obține tancuri de luptă occidentale a fost doar începutul. Cu Abrams construite în SUA și Leopards fabricate în Germania care se îndreaptă acum spre linia întâi, după luni de certuri între aliații occidentali, planificatorii militari de la Kiev își îndreaptă atenția spre ceea ce ei consideră a fi următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși – transporturi de avioane de luptă moderne.

Conversațiile cu mai mult de o jumătate de duzină de oficiali militari și diplomați occidentali confirmă faptul că o dezbatere internă privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de vânătoare este deja în curs de desfășurare, împinsă de oficialii ucraineni cu sprijinul statelor baltice.

„Următorul pas firesc ar fi avioanele de luptă”, a declarat un diplomat dintr-o țară din nordul Europei.

Dezbaterea se va dovedi, probabil, chiar mai controversată decât disputa privind furnizarea de tancuri. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au declarat că guvernele lor nu mai consideră că ideea nu mai poate fi pusă în practică, dar că temerile legate de o escaladare rămân ridicate.

Washingtonul a transmis Kievului că furnizarea de avioane este „deocamdată exclusă”, a declarat diplomatul citat mai sus, dar a adăugat: „Există o linie roșie acolo – dar vara trecută am avut o linie roșie cu privire la HIMARS [lansatoare multiple de rachete], iar aceasta s-a mutat. Apoi a fost vorba de tancurile de luptă, și asta se mișcă”.

Un al doilea emisar de rang înalt de la o putere europeană a subliniat, de asemenea, viteza cu care se intensifică furnizarea de armament occidental. „Avioanele de luptă sunt complet de neconceput astăzi”, au spus ei, „dar am putea avea această discuție în două, trei săptămâni”.

Miniștrii apărării din aliații Ucrainei urmează să organizeze un nou summit luna viitoare la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei, unde se așteaptă ca aviația și sprijinul aerian să fie un punct cheie.

Ministrul olandez al afacerilor externe, Wopke Hoekstra, a declarat săptămâna trecută în parlamentul olandez că, cabinetul său va analiza furnizarea de avioane de luptă F-16, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși, nu există tabuuri”, a spus el.

Acest lucru a urmat comentariilor de luna trecută ale ministrului slovac al afacerilor externe Rastislav Káčer, care a declarat pentru Interfax-Ucraina că guvernul său este „pregătit” să predea Kievului avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică și că discută cu partenerii NATO și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy despre cum să facă acest lucru.

Alți politicieni de rang înalt sunt mai puțin entuziaști. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus miercuri livrările de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o nouă escaladare militară.

„Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”, a declarat el.

Unii oficiali cred că discuția de luna viitoare de la Ramstein se va concentra, prin urmare, mai degrabă pe elaborarea unui plan de urgență, în cazul în care avioanele de vânătoare vor fi necesare de urgență la un moment dat în viitor, decât pe încheierea unui acord privind livrările pe termen scurt.

Aliații europeni ai Ucrainei prevăd un conflict care ar putea dura încă trei până la cinci ani, sau chiar mai mult, și există temeri că Occidentul este aproape de limita a ceea ce poate fi furnizat fără a declanșa un răspuns extrem din partea Moscovei.