Ucraina a cerut Suediei avioane de lupta Gripen

gripen

Suedia a primit o solicitare din partea Ucrainei de a transfera avioane de luptă Gripen, iar aceasta este luată în considerare, a declarat ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson. Dar aceste avioane sunt foarte importante pentru apărarea Suediei, a spus el. Potrivit lui Johnson, prioritatea Suediei este deocamdată consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

Guvernul suedez a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ 1 miliard de euro și este pregătit să continue sprijinul său, a spus el.

Decizia de a furniza sau nu Ucrainei avioane de luptă occidentale „nu este cea mai urgentă problemă acum”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul alianței.

Anterior, mai mulți oficiali occidentali au declarat, de asemenea, pentru Financial Times, că nevoile Ucrainei în materie de muniții și apărare aeriană au depășit solicitările pe termen mai lung, cum ar fi avioanele de luptă, în condițiile în care Rusia și-a început noua ofensivă.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat la 9 februarie că „mai mulți” lideri europeni și-au exprimat disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă și alte arme necesare, fără a oferi mai multe detalii.

Între timp, doar Polonia și-a arătat public disponibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina – dar a spus că livrarea are nevoie de aprobarea NATO.

Occidentul a fost reticent în a transfera avioane Ucrainei, după ce a dat undă verde tancurilor moderne pentru Ucraina, pe fondul temerilor legate de escaladarea tensiunilor cu Rusia.