Uciși de viespi

foto_viespe

Un barbat de 37 ani nu a mai putut fi salvat dup ace a fost intepat de o viespe in timp ce culegea mere din livada. Acesta a fost al doilea caz de deces din ultima saptamana. In ultima perioada a crescut numarul persoanelor care se prezinta la spital intepati de albine si viepi.

Cateva masuri de siguranta pot face diferenta intre viata si moarte. Intepatura acestor insecte pot sa nu produca vreo reactie in cele mai multe cazuri dar pot fi si letale, daca intervine reactia sistemica sau socul anafilactic. Medicii recomanda sa nu purtam culori atractive gama galben portocaliu, sa nu folosim produse cosmetice cu miros puternic, sa nu consumam in aer liber alimente si sucuri dulci. Daca am fost intepati, medical Tudor Ciuhodaru ne recomanda:
1. După înțepătura, albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
2. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
3. Pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:
a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.
4. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
5. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

Adrenalina autoinjectabila se elibereaza pe baza de reteta in farmacii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *