UAT-urile care folosesc drept combustibili păcura, cărbunele sau biomasă vor putea primi compensații de la Guvern, anunță Cseke Attila

cseze atilla

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor compensaţii unităților administrativ teritoriale (UAT) care folosesc drept combustibili păcura, cărbunele sau biomasă se află în lucru la Ministerul Dezvoltării şi va fi prezentat Guvernului în scurt timp, a anunțat ministrul Cseke Attila.

„Lucrăm (…) şi avem deja decizia coaliţiei de a promova un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru comunităţile locale, dacă ne referim strict la criza energetică. Acolo unde CET-urile funcţionează pe alt sistem de alimentare decât pe gaz, care este reglementat la un preţ plafonat şi avem deja reglementare, în schimb avem autorităţi locale unde combustibilul folosit este, fie păcură, fie cărbune, fie biomasă.

Pentru aceste categorii de UAT-uri, Guvernul doreşte să dea o compensare, aşa cum va da şi pentru cei care sunt producători de energie termică pe gaz, şi lucrăm la această ordonanţă de urgenţă care va fi prezentată Guvernului în foarte scurt timp, astfel încât toţi producătorii de energie termică la nivel local, prin CET-uri, să fie acoperiţi şi să aibă un sprijin din partea guvernamentală”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, ieri într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, impactul financiar propus în cazul acestei măsuri este de 350 de milioane de lei.

„Şi anul trecut Guvernul a înfiinţat un asemenea program, doar că el atunci a funcţionat pe toate tipurile de combustibil – pe gaz în primul rând şi apoi şi pe păcură – şi care fond, care s-a gestionat prin Ministerul Dezvoltării, a fost aproape în întregime consumat. A fost un fond care a pornit cu 400 de milioane de lei şi l-am încheiat cu 370 de milioane. Practic, din 1 noiembrie până în 31 martie, încontinuu, aproape săptămânal, am dat compensări la facturile pe care le aveau primăriile care produc prin CET-uri energie termică.

Ceva asemănător va fi şi acum, doar că cei care sunt pe combustibil pe gaz, având deja prin ordonanţă stabilită o plafonare la 37 de bani pe kilowatt-oră, ei nu vor mai intra în acest program, fiind acoperiţi în programul deja existent. Cei care nu sunt aici şi sunt pe păcură, cărbune şi biomasă vor beneficia de acest program”, a spus ministrul.