UAIC vrea să își extindă activitatea în Ucraina și Republica Moldova

uaic

Tudorel Tudor, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a anunțat că instituția de învățământ intenţionează să îşi extindă activitatea în patru mari oraşe din Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit acestuia, UAIC a demarat demersurile pentru înfiinţarea unor extensiuni în oraşele Ismail, Cernăuţi şi Odessa din Ucraina, dar şi în municipiul Orhei din Republica Moldova.

În prezent, are extensiuni în municipiile Chişinău şi Bălţi, din Republica Moldova.

„Suntem într-un stadiu relativ avansat de a iniţia şi alte extensiuni, la Ismail, la Cernăuţi, la Odesa, la Orhei. Practic, deosebire între studenţi nu există. Aceeaşi materie, aceiaşi profesori, acelaşi conţinut educaţional, aceeaşi diplomă, cu aceeaşi vocaţie de a profesa. Deosebirea pare terminologică. Filiala este ceea ce numim în ţară, extensiunea este ceea ce dezvoltăm peste hotare, în Republica Moldova sau Ucraina, cu acelaşi conţinut, cu acelaşi statut, doar că în extensiune depăşim graniţa României”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că finanţarea activităţilor externe este asigurată „tot de la buget”, subliniind că sumele alocate pentru un student din afara graniţelor României sunt de 2,5 ori mai mari decât în ţară.

Rectorul UAIC a participat, astăzi, la deschiderea anului universitar 2021-2022 la filiala din Botoşani.