UAIC și Universitatea de Arte au sărbătorit astăzi 160 de ani de la înființare

cuza

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE) au aniversat, luni, 160 de ani de la înfiinţarea celor două instituţii, printr-o ceremonie comună desfăşurată în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Evenimentul a avut loc în prezenţa rectorilor prof. univ. dr. Tudorel Toader, respectiv prof. univ. dr. Aurelian Bălăiţă, rectorii celorlalte universităţi publice din Iaşi, cadre academice şi oficialităţi.

„Vă mulţumesc pentru că aţi ales să participaţi la această sărbătoare care marchează împlinirea a 160 de ani de la momentul fondator al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi al Universităţii Naţionale de Arte George Enescu din Iaşi. Noi, cei de la marea universitate ieşeană, alcătuim o mare familie. Mereu înălţătorul Gaudeamus Igitur răsună la fel de solemn, fără să poată înlătura de lângă noi un pericol extins la nivelul întregii lumi, de care încercăm să ne ferim dar, totodată, să ne continuăm activitatea. Şi în acest an atipic, aşezat sub zodia unor pericole ştiute şi neştiute, noi, magiştri şi alumni, deopotrivă, trebuie să ne amintim de vorbele celui care a reformat şi a pus bazele învăţământului nostru modern, Spiru Haret: Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi a caracterului naţional al poporului care o locuieşte. Mulţumiri tuturor. La mulţi ani, UAIC, La mulţi ani, UNAGE!”, a transmis Tudorel Toader.

Totodată, rectorul UNAGE a prezentat un scurt istoric al instituţiei pe care o conduce şi a exprimat gânduri de recunoştinţă şi speranţă.

”UNAGE, cu cele trei mari direcţii artistice, se fundamentează pe o mult mai veche tradiţie artistică. Privind în ansamblu universitatea, credem că cea mai dinamică dezvoltare s-a realizat în ultimele decenii, prin efortul rectorilor cărora le suntem profund recunoscători. Paginile bogatei istorii a primului centru universitar din România, înfiinţat acum 160 de ani, cuprind o serie de mari personalităţi care au contribuit şi contribuie substanţial la tezaurul cultural naţional şi internaţional. Fiind atenţi, activi şi ancoraţi la prezent, putem fi o punte firească între trecutul valoros de care ne mândrim şi viitorul pe care suntem responsabili să îl construim pentru generaţiile care vor urma. La mulţi ani, UAIC, la mulţi ani centrului universitar Iaşi!”, a spus Bălăiţă.

În cadrul ceremoniei fiecare dintre rectorii celor două instituţii au primit diplome şi medalii aniversare.