UAIC se pregătește pentru admitere

Mai este puțin timp până când Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași va da startul înscrierilor la prima sesiune de admitere. Anul acesta vor fi scoase la concurs aproximativ 11.000 de locuri, la cele 15 facultăți.

Tinerii care vor să studieze la Iași trebuie să știe că Universitatea Cuza va scoate anul acesta la concurs locuri la buget și taxă, pentru mai multe specializări, atât la licență, cât și la master. Prima sesiune de admitere va avea loc în perioada 11-16 iulie și, pe baza experienței din anii anteriori, conducerea universității se așteaptă la un număr mare de candidați, pe locurile din Iași și la cele de la filialele din Botoșani, Focșani, Chișinău și Bălți.

„Am păstrat posibilitatea preînscrierii și înscrierii on-line, dar este o condiție pe care nu o punem noi. Un tânăr nu poate să urmeze în regim de buget cu bani de la stat decât o singură specializare. A venit de la minister cifra de școlarizare, locurile bugetate. Aici e o chestiune, aparent, tehnică. Pentru fiecare specializare, fiecare facultate are o anumită capacitate de școlarizare. Cifra și spune, de exemplu, la Drept. Vine ARACIS, te verifică și spune că în funcție de numărul de profesori, de gradele didactice, de spațiile de învățământ”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC.

Numărul locurilor de la buget și taxă sunt echilibrate, pentru a-i stimula pe studenți.

Locurile cu taxă nu sunt doar un instrument, o pârghie de a obține venituri extrabugetare. ele reprezintă mai mult decât atât. Semestrial, un student care este la taxă dacă are rezultate bune, trece la buget și altul care are rezultate mai slabe. Ceea ce înseamnă că sistemul de a trece de la taxă la buget și invers este o pârghie de a-i stimula să învețe, a spus prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC.

Ca element de noutate, conducerea UAIC anunță că va putea pune la dispoziția tinerilor noi specializări: chimie alimentară și medicală. Decizia a fost luată pe fondul solicitărilor primite din mediul privat și de stat care au nevoie de specialiști.

Se cere în Republica Moldova și doamna rector de la Bălți ne-a solicitat o specializare de la chimie medicală și eram acolo cu mai mulți profesori și rectori și spuneau că unități medicale, cabinete, spitale. Noi nu avem în Moldova o specializare de stat sau privată care să pregătească în chimie medicală, a mai spus prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC.

Selecția candidaților și afișarea rezultatelor va avea loc în perioada 18-23 iulie.