UAIC propune un proiect major de cercetare a aerosolilor atmosferici

Sharing is caring!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a depus spre evaluare către Organismul Intermediar pentru Cercetare, Ministerul Cercetării şi Inovării, proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România – RECENT-AIR”.  Depunerea proiectului s-a realizat în cadrul unei întâlniri la care au participat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – ordonator de credite al UAIC, Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași, prorectorii prof. univ. dr. Corneliu Iațu și prof. univ. dr. Henri Luchian, studentul Tudor Mugurel Aursulesei – reprezentant al studenților în Biroul Senatului UAIC dar și membrii echipei de coordonare a proiectului: prof. univ. dr. Cecilia Arsene și prof. univ. dr. Romeo-Iulian Olariu, de la Facultatea de Chimie și conf. univ. dr. Silviu Octavian Gurlui, de la Facultatea de Fizică.

Proiectul RECENT-AIR îşi propune să aducă contribuţii semnificative la dezvoltarea unei noi infrastructuri de cercetare, care să permită deschiderea unor noi direcţii de cercetare legate de aerosolii atmosferici, o problemă de interes major la nivel European şi chiar mondial, în contextul efectelor negative exercitate de aceştia asupra climei/modificărilor climatice, calităţii mediului şi stării de sănătate a oamenilor. Bugetul total al proiectului este de 19.371.720 euro, cu TVA.

„Acest proiect este o premieră pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, e prima dată când depunem un proiect de cercetare cu o valoare atât de mare. Ne-am dorit să avem alături de noi Primăria Municipiului Iași la depunerea proiectului, în virtutea bunei colaborări pe care o avem dar și pentru că subiectul proiectului este de maxim interes pentru comunitatea ieșeană.” – prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC

În cadrul proiectului RECENT-AIR, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași intenționează să amenajeze 10 laboratoare de cercetare care să permită studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor şi abundenţa acestora în atmosfera din 5 zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a șase laboratoare într-un mediu urban poluat (Iași), unul în mediu rural (Mădârjac), unul în mediu montan nepoluat (Rarău), unul în mediu marin (Agigea) și unul în mediu montan cu risc seismic și vulcanologic (Tulnici), în clădiri ce aparțin deja Universității. Suplimentar, sunt prevăzute în proiect două laboratoare mobile: un laborator mobil pentru cercetare directă în timp real a atmosferei și un laborator mobil dotat cu aparatură, instrumente și echipamente pentru testarea calităţii aerului în diverse areale.

Tot în cadrul aceleiași întâlniri, care a avut loc în Rectoratul UAIC, s-a semnat și un contract de comodat între Primăria Municipiului Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin care Primăria acordă Universității dreptul de a folosi, cu titlu gratuit, terenul pe care este amplasat corpul R (fosta clădire Romtelecom).

shares