Turnul Străjerilor va fi repus în valoare

Istoria Iasului incepe sa fie din ce in ce mai aproape de oameni. Turnul Străjerilor este situat in dreapta actualului Palat al Culturii si este singurul pastrat din zidul de aparare al Curtii Domnesti, refacut de domnitorul Grigore Ghica la jumatatea secolului trecut. Restaurat dupa 1990, adaposteste, din 1995, o expozitie de arme, dupa care este conservat. Acum, conducerea Complexului Muzeal National „Moldova”  intentioneaza sa restaureze Turnul Străjerilor si sa il transforme intr-o galerie de artă contemporana.

Andrei Apreotesei, directorul Complexului Muzeal Național „Moldova”

„Spatiul este destul de generos sa facem acest lucru. E un model pe care l-am vazut in Belgia. Acces pe baza de cartela, limitat fiindca spatiul este destul de mic nu putem permite grupuri mari. Dar pana la zece persoane vor putea intra simultan.”

Turnul Străjerilor va fi repus în valoare

Turnul este o constructie din secolul al XIX-lea.

Andrei Apreotesei, directorul Complexului Muzeal Național „Moldova”:

„Primii pasi sunt sa expertizam toata cladirea. Ea arata destul de bine, dar trebuie sa avem si parerea specialistilor dupa care investitia nu va fi foarte mare fiindca vorbim de niste simeze dar si sitemul video. E un plan frumos de a repune in valoare o parte a orasului de desupt, o parte din legenda care spune ca aceste tuneluri pleaca si se unesc cu Cetatuia. O sa puteti intra si viziona. Ne dorim ca orice colt al Palatului sa poata fi explorat 01.48”.

O legenda veche spune ca dinspre Palatul Domnesc se putea ajunge prin subteran pina la Manastirea Cetatuia. Chiar daca legenda nu a putut fi confirmata, in centrul Iasului este cunoscuta o adevarata increngatura de hrube si pivnite. Arhitectura sa este direct legata de cea a regimentului din Copou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *