Turiștii de pe litoral invitați să colecteze separat deșeurile în cea mai mare infrastructură de colectare

delfin

Cel mai mare sistem de infrastructuri de colectare separată a deșeurilor în formă de animale marine gigant, reprezentând șase delfini, un sturion şi o ţestoasă, întâmpină turiștii de pe litoralul românesc în această vară și îi îndeamnă să colecteze deșeurile separat.

Decizia de a dezvolta aceste sisteme de infrastructuri inedite a fost luată de către organizatori, după ce, în urma cercetărilor realizate de Asociația Act for Tomorrow, a fost găsit microplastic în apele Mării Negre, în locațiile din care au fost prelevate probe – din zona Constanței și din Zona stațiunii Vama Veche.  Un prim pas pentru prevenirea și combaterea poluării cu microplastic a mediilor marine este educarea populației cu privire la impactul deșeurilor asupra ecosistemelor acvatice, precum și asigurarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor, care previne abandonarea acestora pe plajă sau în apă și degradarea în particule de microplastic. 

Cele 8 animale reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România și au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra ecosistemelor acvatice. Prin dimensiunile impunătoare și formele inedite, sistemele de colectare își propun să creeze un puternic contrast vizual ce face referire la pericolul pe care deșeurile îl reprezintă pentru animalele acvatice.

Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow: „Succesul înregistrat anul trecut de programul APA în rândul turiștilor ne-a determinat să dezvoltăm mai departe acțiunile de prevenire și combatere a poluării cu deșeuri a plajelor de pe litoralul Mării Negre prin lărgirea sferei de acțiune a infrastructurii de colectare în această ediție. Deschiderea turiștilor față de adoptarea unor noi obiceiuri mai bune a demonstrat că România are nevoie de soluții creative și inovatoare pentru a cultiva implicarea civică a cetățenilor, un factor determinant în protejarea ecosistemelor marine. Prin această inițiativă, ne dorim să contribuim la educarea populației și să atragem de partea noastră cât mai mulți aliați, alături de care să construim o țară mai curată, mai sustenabilă și mai responsabilă”.

Programul „Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a treia ediţie, în cadrul edițiilor anterioare fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019 și iunie – octombrie 2020, 13 evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră, a Dunării și a unora dintre cele mai importante lacuri de pe teritoriul țării. La aceste evenimente au participat în total peste 1000 de voluntari şi au fost colectate peste 17 tone de deşeuri.  În 2020, Programul “Acționăm pentru Ape” a câștigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.