Turcia si Israel negociaza construirea unei conducte de gaze

gaz leviatan israel

O conductă de gaze naturale între Turcia și Israel este discutată în culise, au transmis oficiali guvernamentali din ambele țări. Aceasta este vazuta drept o alternativa a Europei la aprovizionarea cu gazele rusesti. Dar, va fi nevoie de manevre complicate pentru a ajunge la o înțelegere, au remarcat ei.

Conceputa pentru prima dată în urmă cu cativa ani, ideea este de a construi o conductă submarină din Turcia până la cel mai mare zăcământ de gaze naturale offshore din Israel, Leviathan. Gazul ar urma să fie livrat către Turcia și vecinii din sudul Europei.

Turcia și Israelul au proclamat o nouă eră în relații la începutul acestei luni, după o ruptură de ani de zile, când președintele israelian Isaac Herzog a făcut o vizită de referință la Ankara.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că, cooperarea în domeniul gazelor este „unul dintre cei mai importanți pași pe care îi putem face împreună pentru legăturile bilaterale” a spus reporterilor precizand că este gata să trimită miniștri de top în Israel pentru a reînvia ideea conductei.

Un înalt oficial turc a declarat pentru Reuters că discuțiile au continuat de la vizita lui Herzog și ar putea urma „decizii concrete” în următoarele luni cu privire la traseul propus și la entitățile participante. Cu toate acestea, oficialii din industrie spun că restricțiile de producție și geopolitica ar putea afecta planul.

Câmpul Leviatan aprovizionează deja Israelul, Iordania și Egiptul. Proprietarii săi – Chevron și firmele israeliene NewMed Energy și Ratio Oil – plănuiesc să crească producția de la 12 la 21 de miliarde de metri cubi pe an.

Prin comparație, Uniunea Europeană a importat anul trecut 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, acoperind aproape 40% din consumul său.

O mare parte din producția suplimentară de gaz va fi lichefiată și exportată pe nave către Europa sau Orientul Îndepărtat, potrivit NewMed. Directorul său executiv a declarat luna trecută că și Turcia ar putea deveni o destinație, dar trebuie să se angajeze să construiască conducta.

Ministrul israelian al Energiei, Karine Elharrar, a declarat duminică pentru Ynet News că multe considerente nu au fost încă discutate, inclusiv cele financiare.

„Trebuie să fie găsit fezabil din punct de vedere economic, ceea ce nu este ceva de la sine înțeles”, a spus ea.