Turcia se opune aderarii in NATO a Suediei si Finlandei

Recep_Tayyip_Erdoğan_2021

Turcia nu va susține admiterea Suediei și Finlandei în NATO, până când nu își vor determina poziția față de organizațiile teroriste. Turcia este hotărâtă cu privire la problema posibilei aderări a Finlandei și Suediei la NATO datorită legăturilor lor cu organizații recunoscute de Ankara drept teroriste, a declarat președintele Tayyip Erdogan, joi, la o întâlnire cu tinerii turci la Ankara.

„În acest moment avem autoritatea, întrucât [carta] NATO necesită [consimțământul] întregii alianțe. Și dacă vreo țară spune nu, nu poate admite pe nimeni în NATO. În momentul de față, suntem hotărâți asupra acestor două țări. În special Suedia, ei sunt un centru al terorismului, un focar al terorismului”, a spus președintele turc.

Miercuri, ambasadorii finlandez și suedez la NATO, Klaus Korhonen și Axel Vernhoff, au înmânat cererile de aderare la NATO secretarului general al alianței Jens Stoltenberg. Vorbind la un summit CSTO de luni, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va răspunde la extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul celor două țări. Cu toate acestea, extinderea NATO în Finlanda și Suedia nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia, deoarece Moscova nu are probleme cu aceste state, a adăugat el.

Miercuri, Erdogan a declarat că Ankara nu va sprijini admiterea Suediei și Finlandei în NATO, până când nu își vor determina poziția față de organizațiile teroriste, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Liderul turc a făcut o declarație similară pe 16 mai, menționând că se opune admiterii acestor țări din cauza refuzului lor de a extrăda persoanele implicate în activitățile PKK. Erdogan i-a sfătuit pe reprezentanții acestor două țări să nu se deranjeze să viziteze Ankara pentru a încerca să o convingă să le susțină.