Turcia este pregătită să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a căutat să echilibreze relațiile sale strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia si s-a oferit în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să găzduiască un summit de pace între cele două țări. Erdogan, care a discutat în repetate rânduri despre intermedierea unui acord de pace, a declarat la o conferință de presă la Istanbul, după întâlnirea cu Zelenski, că speră că Rusia va fi de acord cu oferta Turciei.

„Încă de la început, am contribuit cât de mult am putut la încheierea războiului prin negocieri”, a declarat Erdogan. „Suntem, de asemenea, pregătiți să găzduim un summit de pace în care va fi inclusă și Rusia”.

Ucraina rămâne fermă în a nu se angaja direct cu Rusia în negocierile de pace, iar Zelenski a declarat de mai multe ori că inițiativa în negocierile de pace trebuie să aparțină țării care a fost invadată.

Zelenski a declarat că orice negocieri de pace trebuie să se alinieze la un plan în 10 puncte pe care l-a sugerat anterior, care include securitatea alimentară, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

Orice propunere de soluționare a acestui război trebuie să înceapă cu formula propusă de statul care își apără pământul și poporul”, a declarat el. „Vrem o pace echitabilă”.

Liderul ucrainean și-a exprimat speranța că, la summitul inaugural de pace așteptat să aibă loc în acest an în Elveția, va fi luată în considerare posibilitatea redeschiderii tuturor porturilor ucrainene, nu doar a celui din Odesa, ci și a celui din Mykolaiv, în sudul Ucrainei.

Zelenski, care a vizitat șantierele navale unde se construiesc corvete pentru marina ucraineană, a declarat pe platforma X că s-au încheiat acorduri privind proiecte comune de apărare cu guvernul și corporațiile turcești. S-a convenit, de asemenea, pentru simplificarea comerțului și eliminarea barierelor din calea afacerilor.

Erdogan a spus că, cei doi au discutat despre stabilitatea în coridorul de transport maritim din Marea Neagră și a reiterat sprijinul Turciei pentru „integritatea teritorială, suveranitatea și independența” Ucrainei.

Vizita are loc în contextul în care Zelenski și alți oficiali continuă să facă presiuni asupra altor națiuni pentru a obține mai multe muniții și armament pentru a opri înaintarea trupelor rusești care încearcă să avanseze și mai mult în partea de vest a regiunii Donețk, controlată de Ucraina, și să pătrundă și în regiunea Harkov, la nord de aceasta, în cel de-al treilea an de război.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat la Vilnius, Lituania, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de externe din Franța, Lituania, Letonia și Estonia, că ajutorul „picătură cu picătură” pentru Ucraina nu mai funcționează.

„Dacă lucrurile continuă așa cum se întâmplă în prezent, nu se va sfârși bine pentru noi toți”, a spus Kuleba. „Ceea ce este necesar este o furnizare nerestricționată și în timp util a tuturor tipurilor de arme și muniții pentru a ne asigura că Ucraina învinge Rusia și că războiul din Europa nu se va extinde.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *