Tulpina virusului identificata si in laboratorul UMF Iasi

umf umf

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a finalizat toate procedurile interne necesare pentru a putea secventia probe de la persoanele infectate cu COVID-19, in vederea determinarii tulpinii virusului SARS-CoV-2.

Institutia de invatamant superior a inceput procedurile inca de la inceputul anului, cand a fost identificat un tip de echipament de secventiere pentru care s-a lansat o procedura de achizitie publica.

Investitia initiala a fost de aproximativ 20.000 de euro – echipamente si kituri de testare. Cercetatorii de la UMF, care asigura si functionarea laboratorului de testare RT-PCR pentru depistarea infectiei cu COVID-19, sunt in corespondenta cu Ministerul Sanatatii pe subiectul secventierii.

Intentia este de a putea intra intr-un program avizat de minister, pentru ca activitatea sa fie recunoscuta, laboratorul urmand sa intre in circuitul national de secventiere pentru ca testele sa fie decontate.

Daca in ceea ce priveste testarea RT-PCR, kiturile costa aproximativ 200 de lei, in cazul secventierii, unde procesul este mult mai amplu, cheltuielile pot fi si de cinci ori mai mari.