Tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2. 57 de cazuri confirmate în România

delta

Varianta Delta sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.


Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.


Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinat.

✓ Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
✓ Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu
acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid
predominantă;
✓ Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a
spitalizării, dacă se administrează schema completă;
✓ Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și
reducerea efectelor variantei Delta.